Origami House

A sculptural, timber clad extension on a constrained site has been added to the rear of this 19th Century duplex apartment in an Islington Conservation Area.

The upper corner of the extension has been folded back to mitigate any impact on the neighbouring property – a feature driven by planning policy that ultimately shaped the design.

The building is clad in timber which has been charred using a Japanese technique known as ‘shou-sugi-ban’, to preserve the wood through carbonisation. The timber itself is a Norwegian product which uses environmentally led technology to provide an alternative to threatened and endangered tropical hardwoods, and traditional impregnated wood.

A glazed single storey infill, featuring a large roof-light and green roof, creates a new dining room leading out onto a garden terrace, whilst internally a new open plan kitchen and lounge leads down into a semi-basement layer providing additional utility facilities beneath a new, modern bathroom.

Location: Islington, London
Status: Completed (2018)
Client: Private